Kiropraktor
Anna Olofsdotter

Har sin praktik vid Solvalla Travbana i Stockholm

Jag har varit verksam djurkiropraktor i Sverige i 15 år. Dessförinnan utbildning och arbete med travhästar i USA.

 


Eva Strauner med sin katt Sessan
Kiropraktik är en ny vetenskap i Sverige för djur, många har nu erfarit att behandlingsmetoden har stort värde för våra hästar, hundar, men även för andra fyrbenta vänner.

En Kiropraktor behandlar i första hand sjukdomar som har sitt ursprung i kotpelaren, bäckenet, korset, skuldran, bogen och övriga leder.


För att förstå kiropraktik krävs en viss kunskap om din hunds rygg och uppbyggnad. Ryggen består av 7 halskotor, 13 bröstkotor (revben) 7 ländkotor korsben.

Skelettet har 300 ben, som har skydd stödjande och stadgande uppgift. Kotpelaren är upphängningsanordning STOMMEN åt hunden, runt där finns benhinna, ledkapslar, ledband, ligament och muskler.

Mellan kotkropparna finns disk bindvävs bråsk och i mitten gelekärnan som stötdämpare, om den punkteras så har vi ingen stötdämpare på kotkropparna och de går kota mot kota DISKBROCK och klämmer ofta om en nerv som strålar från hjärnans centrala nervsystemet ut genom ryggmärgen ryggradens halskotpelare och ryggkotpelare.

Där blir cirkulationen avskuren till det område som just den nerven försörjer med syre och blod rörelseimpuls = ämnesomsättningen rubbas.

En blödning kan uppstå svullnad värme inflammation och vid långvarig sekundärt tillstånd uppstår t.o.m inflammation.

Muskulaturen i området med avskuren ämnesomsättning p.g.a. nervblockering som beror på en låsning i en ryggkota kan bli muskeltillbaka-bildning atreofi. En kota som trycks framåt bildar spondylos alltså ett mellanrum uppstår mellan kotkropparna och förkalkning bildas (pålagring) mellan kotorna.

Kroppens naturliga försvar är att bilda nytt där det fattas. En nerv som blir blockerad för länge blir inflammerad. Efter behandling av Kiropraktor, friläggande av nervbanan är konvalescensen ca 3 veckor med laserbehandling som komplement och påskyndande läkande effekt.

Ryggkontroll är en viktig förebyggande hälsovård.